info@fff-faktning.se

Trevligt på Tävling

Vid klubbmöte

Om två FFF:are möts i en match är det inte OK om väldigt många FFF:are bara hejar på den ena fäktaren. Man applåderar självklart båda. Detta gäller både föräldrar och kompisar. Vi måste självklart ge alla klubbkamrater lika mycket stöd. Men möter en FFF:are motståndare från andra klubbar ska vi ge stöd till våra fäktare, men visa särskild hänsyn om det rör sig om barn eller ungdomar. Gäller framförallt direkteliminering. 

Föräldrar

Som förälder är det viktigt att man överlåter allt vad som gäller träningen på tränarna. Det gäller såväl inriktning, innehåll som mental coachning. De har klubbens odelade förtroende att utveckla våra fäktare på bästa sätt. 

Som förälder har man ett stort ansvar i att uppträda schysst. Alla föräldrar håller på sina egna barn, det är ett biologiskt faktum, men det innebär inte att man vid en match där FFF-fäktaren möter en fäktare från en annan klubb eller vid en match där båda fäktarna kommer från FFF ger uttryck för mycket högljudd uppmuntran eller coachning. Man placerar sig alltid bakom sin egen fäktare när man tittar på en pågående match. 

Uppförande

Som förälder är det viktigt att man överlåter allt vad som gäller träningen på tränarna. Det gäller såväl inriktning, innehåll som mental coachning. De har klubbens odelade förtroende att utveckla våra fäktare på bästa sätt. 

Som FFF:are uppträder man alltid artigt mot domare, andra klubbars tränare och andra föräldrar. Man diskuterar och ifrågasätter inte domarens domslut. En artig fråga kan vara på sin plats om det inte stör fäktarna. 

När en tränare kommer fram till en elev under tävling, framför allt i periodvilan men även vid andra tillfällen, stiger man som förälder, eller kompis, direkt tillbaka och överlåter samtalet helt till tränaren. Förälderns roll är då endast att finnas beredd med vattenflaskan på behörigt avstånd. 

När fäktaren har förlorat en direktelimineringsmatch och därmed har fäktat klart för dagen vill vi att man stannar kvar och stödjer och hejar på sina kompisar som är kvar i tävlingen.

Klubben vill understryka att vi välkomnar det stora engagemanget för våra fäktare från både föräldrar och klubbkamrater men vi ber er alla att tänka efter. På samma sätt som alla hjälper alla så fort det gäller utrustning, tappade skruvar och liknande – låt oss också visa denna vänlighet och artighet vid pisterna. 

Tränare och ledare

 • Att det är ok att samla gruppen inför tävlingsstart för att önska alla fäktare lycka till under tävlingsdagen/dagarna.
 • Inget utrop om “FFF – en för alla, alla för en” på tävlingsplatsen eller dess närhet.
 • Att fäktarna får info om att de likt tidigare ska uppträda schysst på och utanför pisten.
 • Inga hejarklacker under poule matcher,
 • Att både tränare, coach och föräldrar står bakom den egna fäktaren som står på pisten.
 • Ingen coachning under poule matcher.
 • I DE-tablå, bara ge coachning i paus.
 • När matchen är slut är det ok att beskriva positiva delar om fäktningen för fäktaren. Enbart positiv förstärkning är ok.
 • När matchen är slut, inte prata om vad fäktaren kunde gjort bättre eller vad som hade kunnat gjorts bättre eller på annat sätt av fäktaren.
 • Håll mycket låg profil. Vi vet vad vi kan, det är bra nog.

Sammanfattningsvis

Heja lagom på det egna barnet eller i ett klubbmöte.

 • Fäktare ger inte uttryck för sitt stöd till den ene av fäktarna i ett klubbmöte 
 • Argumentera inte med domare 
 • Överlåt coachning till tränaren om den är närvarande 
 • Man placerar sig bakom den egna fäktaren under pågående match
Translate »